Lugten af friskristede kaffebønner er for de fleste kaffedrikkere en eventyrlig duft. Det er med kaffe som med vin. Vurderingen af kaffens kvalitet foretages ud fra nogle rimeligt gennemskuelige kriterier. Set lidt i perspektiv handler det hele dog om smag og duft.
Smagen af en kaffe kan vurderes ud fra nogle grundparametre:
- Hvilket land den stammer fra
- Hvor den er dyrket
- Hvorvidt den er vasket eller uvasket
- Dens grad af fylde og syrlighed
De første parametre er for kendere. De færreste er i stand til at kunne smage om en kaffe er dyrket på en tør sydvendt skråning på de etiopiske bjergskråninger, eller om den er plukket af engagerede caribiske hænder på en fugtig bjergtop på Jamaica. Og som prikken over i’et, så er nogle kaffetyper blandingsprodukter fra flere lande og regioner.
Kriterier
Højland/lavland
De omgivelser som kaffebønnerne er dyrket i er lettere tilgængeligt. Kaffe dyrket i højlandsområder har som oftest en finere aroma med kraftigere smagsstoffer end de kaffebønner der er dyrket i lavlandsområder.
Uvasket/vasket
Om kaffen er vasket eller ej handler om den måde, frugtkødet, der omgiver bønnen, fjernes på. Ved vaskeprocessen lægges bønnerne i blød, og kødet forsvinder ved en gæringsproces
På uvaskede bønner forsvinder kødet i løbet af en tørringsproces.
Uvaskede bønner holder bedre på bærrets sødme, men generelt anses vaskede bønner for at give en bedre smag.
Fylde
Helt banalt handler fylde om den fornemmelse, som kaffen efterlader i munden, på dens vej mod maven. Fylde handler om kaffens konsistens – virker den tyk, tynd eller cremet. Jo tykkere kaffen er, jo kraftigere er dens smag. Det forklarer forskellen på en cremet espresso kontra en tynd kop kaffe fra automaten i gangen på sygehuset.
Syrlighed
Syrlighed er en lidt mere kompleks størrelse. Syrlighed er ikke hvor sur eller bitter kaffen smager, men om indholdet af aromastoffer og deres udtryk. Hvad smager kaffen af ?, er der undertoner af enebær, jord, vanilje, andet? Syrlighed hænger også sammen med den friske fornemmelse som kaffen efterlader i munden. Især de vaskede højlandskaffer virker forfriskende i munden.
Der findes to typer kaffebønner:
Arabica – som modner på marker mere end 1000 meter over havoverfladen.
Robusta – der kan dyrkes i lavere beliggende områder, og som er billigere at producere, men også af lavere kvalitet.
Tilberedning
- Køb en kaffekværn. Hvis du selv maler dine kaffebønner, lige inden de skal bruges, sikrer du det højeste indhold af kaffeolier.
- Tjek bønnerne. Kig på dine kaffebønner for at vurdere kvaliteten, jo mere hele og ensartede, bønnerne er, jo bedre er kaffen. Smag evt. på de hele bønner.
Ristedato
Den bedste kaffe får du fra bønner der er ristet op til to måneder forinden. Herefter går det stærkt ned af bakke og bønnerne begynder hurtigt at miste deres smag.
Brug kun friskmalede bønner og brug den rigtige formalingsgrad:
- Groft til stempelkaffe
- Fint til nogle former for filterkaffe
- Ekstra fint til espresso
Første skridt i brygningen af en rigtig god kop kaffe er, at vælge den rigtige kaffe. End ikke den bedste kaffeekspert kan fortælle dig, hvilken kaffe netop du skal vælge. Det er helt op til dig selv og din smag, så eksperimenter med de forskellige ristninger og find frem til din favorit.
Kan du lide de mørkristede bønner, der har bitre toner eller den lysristede, der har mere bløde og frugtige toner. Og hvor i verden stammer bønnerne fra?
Skal det være afrikansk, syd- eller mellemamerikansk eller noget helt andet?
En lys ristning er dog altid et godt udgangspunkt, fordi den får de fine nuancer i smagen frem.
Det er vigtigt, at huske på, at din kaffe aldrig kan blive bedre end bønnen og måden den er ristet på. Vi sætter en stor ære i at gøre os umage med risteprocessen, så resultatet bliver bedst muligt afhængig af bønnens karakter.
Held og lykke med at finde frem til netop din smag.